Követelésvásárlás miatt javult a bedőlt lakossági hitelek allománya

Hét éve nem volt ilyen alacsony a bedőlt lakossági hitelek állománya. A nem fizető hitelek aránya (NPL ráta) 13 %-ra süllyedt, mely 2011 harmadik negyed éve óta nem volt ilyen alacsony, de véleményünk szerint a nem teljesítő lakossági hitel probléma egyáltalán nem megoldott!

Az összes nem fizető lakossági hitel állomány az MNB jelentése szerint 692 milliárd forint. Ezáltal elmondható, hogy javult a lakosság fizetőképessége.

Az, hogy javult a nem fizető hitelek aránya, annak köszönhető, hogy két nagy követelésvásárlási tranzakció is végbe ment. Az AXA Bank kivonulásával, az OTP Bank portfóliójába került az AXA Bank teljes hitel állománya, mely tartalmazott 90 napon túli késedelembe esett követeléseket is. A másik nagy tranzakció az Erste Bank és az Intrum Justita között zajlott.  A vételár kb 20 milliárd forintot tett ki, a hitelállomány mely eladásra került 150 milliárd forinton felül lehetett.

 

 

Továbbra is probléma, hogy a nem fizető lakossági hitelek 86%-a jelzáloggal biztosított és ezen hitelek rendezése egyáltalán nem megoldott. Továbbá rekord szintre kerültek az árverés útján értékesített ingatlanok, mely az adósokat teljes mértékbe kiszolgáltatottá teszi. Ennek a mutatónak is köszönhető a nem fizető hitel állományának a javulása.

A legtöbb késedelmes hitel 365 napon túli késedelmes fizetést mutat, mely azt jelenti, hogy több mint 330 milliárd forint esetében egyáltalán nincs szó arról, hogy az adós előbb vagy utóbb rendezni szeretné a tartozását.

 

Vegye igénybe adósságrendezési szolgáltatásainkat! Ne várjon tovább!

Forrás: MNB, Portfolio