Bajba kerülhet az adós az új végrehajtási törvény miatt

Bajba kerülhet az adós az új végrehajtási törvény miatt. Elfogadta az országgyűlés a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosítását. Az új törvény értelmében az ingatlan árverésen a lakóingatlanokra ajánlható legkisebb vételi ajánlat a becsérték 100%-a.

Véleményünk szerint még nagyobb bajba kerülhetnek a vidéki adósok az újonnan elfogadott törvény értelmében. A budapesti ingatlanokat azért nem említem, mert ott gyakran kikiáltási ár fölé kerül a licit. Az új törvény inkább késlelteti a probléma megoldását mintsem segíti azt. Tapasztalataink azt mutatják, hogy vidéki árveréseken az ingatlanok, még a kikiáltási ár 50%-n sem szoktak elkelni. Ez alapján a 100 százalékos árverésen szinte lehetetlen, hogy elkeljenek az ingatlanok. Ez tovább hosszabbítja az adósok helyzetet ezzel is halmozva adósságukat (késedelmi kamat). Nem beszélve arról, hogy ha árverésen elkel az ingatlan a bank továbbra is követeli a fennmaradó tartozást.

Az új törvény értelmében közös megegyezéssel 90%-ig leszállítható az ingatlan minimálára, ám ekkor a bank további követeléssel nem léphet fel az adóssal szemben, az árverésen történő értékesítés után. Úgy gondoljuk, hogy ha eddig nem született egyezség a Bank és az Adós között, akkor a kényszer értékesítésre sem fog egyezség születni, ezáltal még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhet az adós. Ám ha mégis születik egyezség akkor általában a fedezeti ingatlan értéke nem éri el a becsérték 90%-át, ezáltal nem történik árverési értékesítés.

Megoldásként (ha nem tudnak más forrást bevonni) a árverésen kívüli szabadpiaci értékesítést látjuk, erős banki tárgyalásokkal, ahol minimális szintre kell csökkenteni a bank felé rendezendő összeget.

Vegye igénybe adósságrendezési szolgáltatásainkat! Ne várjon tovább!